«Jag söker ett rum, ett rum att bara vara»

Marianne Isachsen

Haugen gård og Nord-Aurdal ungdomsskole

01_Utsmykning NAUS #1
02_Umalt fjøs FaceMount
03_Hvitt fjøs FaceMount
04_Bok rom FaceMount
05_Elevfoto
06_IMG_7721_1
07_IMG_7722_1
08_IMG_1712
09_Fasade NAUS
10_vang_nordaurdal

Foto: Øystein Thorvaldsen / Marianne Isachsen / Tor Østbye / Henning Sem / Rune Hammerstad / Ragnhild Lund / elever ved NAUS

● KUNSTNER

Marianne Isachsen


● PLASSERING

Bokinstallasjon: Haugen gård, Ellingbøvegen 10, Vang i Valdres / Fotoserie: Nord-Aurdal ungdomskole, Tveitavegen 12, Fagernes


● BYGGHERRE NAUS

Nord-Aurdal kommune


● KUNSTKONSULENT

Marit Arnekleiv


● FOTO

Øystein Thorvaldsen, Marianne Isachsen (tekniske fotografer: Tor Østbye, Henning Sem og Rune Hammerstad), Ragnhild Lund, elever ved NAUS

● BOKDESIGN

Helge Thorstvedt

Finn veien fra Haugen gård i Vang i Valdres til Nord-Aurdal ungdomsskole


Bokinstallasjonen i fjøset på Haugen gård er åpen etter avtale. Kr 100,- per pers. Ring tlf. 484 96 104.

OM VERKET

«Jag söker ett rum, ett rum att bara vara» (2008-2021)
av Marianne Isachsen


De siste 50 årene er 75% av alle norske gårdsbruk nedlagt*. På Haugen gård i Vang i Valdres har odelsjenta og kunstner Marianne Isachsen (f. 1976) transformert det forlatte fjøset. I veggene sitter historiene fra kjøtt- og melkeproduksjon. Fjøset ble et symbol på endringer i samfunnet og i jordbruket, vår tilknytning til dyrene og naturen – og tradisjoner og levemåte i Valdres. Gjennom en 13 år lang ‘’fjøsforvandling’’ har Isachsen aktivert fjøset gjennom nye verdifulle opplevelser og tanker rundt eierskap og ikke minst samarbeid; elever ved barne- og ungdomsskolen i Vang, Vangsheimen eldrehjem og dagsenter, flyktningmottaket – og det største bidraget kommer fra en av kunstnerens slektninger på 94 år.


En tredelt fotoserie (c-print montert på aluminium med pleksiglass, 100x100 cm) montert i et av møterommene på Nord-Aurdal ungdomsskole skildrer prosessen. Første foto viser det nedvaskede fjøset (2008) etter at den siste kubølingen har forlatt båsene. Det neste bildet er tatt etter at kunstneren har malt fjøset helt hvitt (2008), som en forsegling av det gamle. Det tredje fotoet viser fjøset dekket av 5000 kasserte bøker (2016).


Bøkene er fra biblioteket i Vang, en eske her og en eske der fra privatpersoner, samt tre fulle tilhengere fra Den norske bokbyen i Fjærland. Sider er brettet for å gi bøkene fylde, deretter er de limt og montert. Bokinstallasjonen med tittel «bok rom» var et ukentlig samarbeid med 6. klasse ved Vang barne- og ungdomsskule, støttet av Den kulturelle skolesekken (DKS) i 2015-1016.


«Sakte men sikkert endret vi rommet, og slik også lyset, akustikken, luktene og hele opplevelsen av å være der. Av å være inni noe.»


Boka «Uendelige sider» er resultat av et elevprosjekt med 8.-klassinger ved Nord-Aurdal ungdomsskole våren 2022. Verkstedet ble ledet av kunstner Marianne Isachsen og kunstkonsulent Marit Arnekleiv. Boka består av tegninger, fargeskraveringer, fotografier og tekster basert på elevenes besøk i fjøset.

Fjøset på Haugen gård er åpent etter avtale. Kr 100,- per pers. Ring tlf. 484 96 104.
Boka kan kjøpes hos B*stardbok. Se nettbokhandel.bastardbok.no.


*Kilde: SSB.