«Å Lete, Finne og Se» - Espen Friberg og Marianne Røthe Arnesen - Lunden skole

05_IMG_7362
05_IMG_7362
06_IMG_7241
07_IMG_7247
04_IMG_7359
04_IMG_7359
09_Lete finne og se Foto Morten Spaberg
Lete finne og se 2 Foto Morten spaberg
08_Lete finne og se 2 Foto Morten spaberg
Lete finne og se 2 Foto Morten spaberg
02_7Lete finne og se. Friberg og Arnesen. Foto Øystein Thorvaldsen
01_FotoMorten SpabergIMG_7291
03_IMG_7333
lunden skole 2.jpg FOTOT- LARS M.BØEjpg

Foto: Øystein Thorvaldsen / Morten Spaberg / Kunstbanken / Lars M. Bøe

● PLASSERING

Midtvangvegen 575, 2324 Vang, Hamar kommune


● BYGGHERRE

Hamar kommune


● KUNSTKONSULENT

Inga Blix


● ARKITEKT

Pir II


OM VERKET

«Å lete, finne og se»


Verkets hovedkriterie baserte seg på skolens spesialpedagogiske motto:

ALLE SKAL MED! og gjøre skolebygget til et landskap å utforske, ikke bare et sted å oppholde seg i.


289 tegninger på graverte plastskilt

finnes altså høyt og lavt, på bla.a skildtene, tilgjengelig for høye lave rullestolbrukere og alle. Med verkenes humoristiske, rare og lekene stil kan klassene kan jakte på, finne og ta på verkene. De er spredt utover bygget og samler seg til større verk på 3 steder. 

Tegningene har kunstnerne i hovedsak tegnet sammen, men noen er laget av elever på 5. trinn i 2020. Motivene er for det meste rare dyr, mennesker og andre fantasivesener. For å finne alle tegningsskiltene må man lete godt og gå på oppdagelsesferd. Både elever og ansatte blir på denne måten invitert til å oppdage skolen på nytt og til å stoppe opp og legge merke til detaljer i hverdagen. 

Prosjektet gikk over 2 år.

● KUNSTNERDUO

Marianne Røthe Arnesen (f.1986) 
og Espen Friberg (f.1981)

Marianne er fra Norge, bor og jobber i Hvitsten. Der arbeider hun hovedsakelig med maleri i landskapet mellom det abstrakte og figurative. I tillegg jobber hun med illustrasjon.


Hun er utdannet ved Högskolan för Design och Konsthantverk i Gøteborg (HDK).


Espen er også fra Norge og bor og arbeider i Hvitsten. Han arbeider multidisiplinært (video, musikk, design) men med tegning som hovedfokus. Utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo.


Sammen har Marianne og Espen gjennom mange år tegnet under navnet EF+MRA. De tegner på samme ark og sender tegningen fram og tilbake mellom seg til den er ferdig. Alle tegninger er på den måten improvisert fram og blir en kombinasjon av begges streker og ideer. Dette har resultert i flere publikasjoner, utstillinger og utsmykninger.

HVA SIER KUNSTNEREN?

Espen Friberg og 

Marianne Røthe Arnesen 

Kunstnere

 • Det var veldig gøy å få lov å ta i bruk hele bygget til utsmykkinga. Da vi først fikk prosjektet var det tenkt ut noen få spesifikke steder til utplassering, men så utviklet ideen seg. Kunstutvalget og skolen skjønte heldigvis tanken og lot oss utfolde oss nærmest helt fritt.


 • Vi jobba hovedsakelig i plast, i et materiale vanligvis brukt til skilting i offentlig rom. Det var interessant å blande det strenge formspråket med våre mer løse og tidvis tøysete tegninger. Vi plasserte en del av verkene ved siden av døråpnere, brannalarmer, lysbrytere og lignende. Det er vårt forsøk på å "prate med" de hverdagslige, funksjonelle dippeduttene som må være i et offentlig bygg, men som sjeldent blir lagt merke til.


 • Sist men ikke minst var det aller beste å høre fra elevene selv etter at utsmykkinga hadde hengt oppe en stund. De hadde veldig fine tolkninger av tegningene og følte et eierskap til kunsten.

HVA SIER EKSPERTEN?

Inga Blix
Kunstkonsulent

 • Godt sammarbeid med kommiteen fra start til slutt. Arkitekt og skolen, de forsto veldig fort hvor vi ville og skulle.

 • Gikk etter planen

  Aktiviserende fokus.

 • En ny barneskole, hvor det har vært skole veldig lenge. Det ble revet en del for å bygge opp en helt ny og større bygning.

 • Driekte eierskap til barna

 • Inviterte 10-12 kunstnere, arkitekten anbefalte Marianne og Espen å sende inn arbeider siden de allerede hadde et sammarbeid om fargesettingen utvendig.

 • Verkene er permanent festet til tilbygget slik som stikkontakter, brannslukkningsaparater og skilt er. Levetiden vil følge bygget. 

HVA SIER FOLKET?

Gitte skjermen bakksjø
Annsatt Lunden skole

Assiterende rektor.

 • Her er elever som viser/guider og formidler det.